dinsdag 3 april 2012

Nog meer vormen van symbolen

Kaarten en symbolen 
Kaarten geven ons wegwijs en laten ons weten waar we heen kunnen gaan of waar we ons bevinden. De manier om een kaart weer te geven is door de tijd steeds veranderd. Van uitgebreide kaarten tot geabstraheerde manieren om een kaart te weergeven.

Een kaart is een afbeeldingen waarin we met een blik de symbolen kunnen omzetten in een tekst in ons hoofd of op papier.

Ook bij kaarten heb je ze in allerlei soorten en maten. Van lijntjes tot ware tekeningen, kleuren, cijfers, hokjes, etc.

Symbolen die we vinden in de lucht, aan de weg, etc.
Sinds de vroege oudheid oriënteren mensen zich al bij 'natuurlijke' symbolen. Een zeeman orienteert zich door middel van het kijken naar een sterrenbeeld, terwijl een Magi een ster volgt.

Rond 1840 had Engeland de meest grote spoorwegennet waarbij ze door middel van symbolen ook de veiligheid in stand moesten houden. In het begin stonden er bewakers die het spoorwegen net en de overstekende auto's en mensen veilig liet passeren. Daarvoor gebruikte ze overdag signaal vlaggen en in de avond lantaarns.

Door de jaren heen kwamen er onder andere voor de spoorwegen een meer efficiënt manier om iets duidelijk te maken aan andere mensen. In dit geval veiligheid.

Symbolen van honderden jaren geleden, zijn ze nog zichtbaar in de huidige wereld?
Elke dag komen er weer nieuwe symbolen en iconen bij. Maar zijn de symbolen van honderden jaren geleden nog zichtbaar in de huidige leef wereld? Sommige zijn verdwenen terwijl andere nooit zijn weg geweest. Misschien wel in nieuw jasje maar ze zijn er nog.

De tijd zal leren of het zijn waarde van een symbool houd. Daarom vind ik het zelf ook belangrijk dat ik goed begrijp wanneer iets een symbool kan zijn. En dat spectrum is vrij groot. Het is een afbeelding of vorm dat een verhaal vertelt, dat communiceert.

"Time Turns Signs Into Symbols"

De voorkennis voor het analyseren van een paar scenes uit de film
Er zijn zoveel symbolen dat het onmogelijk en zinloos is deze allemaal te leren kennen. Daarom is het goed dat ik nu een basis begrip heb wat symbolen zijn en inhouden en hoe ze ontstaan en of ze blijven of niet.

De volgende stap is om de film te gaan bekijken en een samenvatting hier van te maken. Daarna bepaal ik wel scenes het meest interessant voor mij zijn om te analyseren en leg ik uit waarom.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten